top of page
Search

Sajtóközlemény

2022. április 30.

(2022-04-30)_press release (hun)
.pdf
Download PDF • 193KB

SKILLNOID – a játék és a mozgás összekapcsolása


Több mint két évnyi fejlesztést és tesztelést követően „SKILLNOID” név alatt egy új platform indult el 2021. június 1. napján. A megoldás lehetővé teszi, hogy a felhasználók az általuk a mindennapi életben kifejtett fizikai aktivitást összekapcsolhassák az általuk játszott videójátékokkal, s mozgásukkal a játékokon belül előnyöket és jutalmakat (in-game rewards) érvényesíthessenek.


A rendszer használatával:

  • A felhasználók a játékkal történő teljesebb kapcsolódást élhetik meg, s a saját egészségüket és fizikai állapotukat úgy tudják fenntartani és fejleszteni, hogy az a játékon belüli képességeikre is kihat. Eközben pedig a SKILLNOID révén szórakoztatóbbá és tudatosabbá tehetik a mozgást és sportolást, mellyel nemcsak az egészségük megőrzéséhez járulnak hozzá, hanem egyben ellensúlyozhatják a videójátékok okozta negatív hatásokat is.

  • A játékfejlesztők hasznos és hatékony eszközt kapnak a játékélmény fokozására és a játékosok megtartására (retention és re-engagement) azáltal, hogy a SKILLNOID új szinten alakít ki kötődést a játékok és a játékosok között. Mindeközben pedig a rendszer segít megváltoztatni a videójátékokkal szembeni általános negatív megítélést is, miszerint azok nem egyeztethetőek össze az egészséges életmóddal.

  • Az aktivitást mérő eszközök (okostelefonok, okosórák, fitnesz karkötők, lépésszámlálók stb.) gyártói, valamint a fizikai aktivitást nyomon követő rendszerek (fitnesz és egészség alkalmazások) üzemeltetői számára megnyitja az évi 180 milliárd USA dollár bevételt termelő és közel 2,5 milliárd fogyasztót jelentő videojáték piacot, ahol új vásárlókat és használókat nyerhetnek a termékeiknek és szolgáltatásaiknak.

A SKILLNOID jelentősége és lehetőségei


A SKILLNOID nagymértékben hozzá tud járulni a videójátékosok fizikai aktivizálásához –rendszeres mozgásra motiválja őket, s a megnövelt aktivitást tudatosan a mindennapjaik részévé teszi. Ezáltal a gamification révén elősegíti a fizikai állapotuk és egészségük megőrzését, fejlesztését. Ez különösen fontos minden érintett csoport tekintetében:

  • A fiatal játékosokat egyre inkább jellemzi a mozgásszegény életmód és az ebből következő korai elhízás és az azt kísérő betegségek.

  • A felnőtt játékosokat ugyancsak egyre nagyobb számban szenvednek az ülőmunka és a szükséges aktivitás hiányában kialakuló káros egészségügyi következményektől, miközben a napi feladataik és kötelezettségeik miatt a játék (mint hobbijuk) egyre nehezebben egyeztethető össze a testmozgással, a két tevékenység időben egymással konkurál.

  • Végül pedig az idős játékosok (arányában legdinamikusabban a szépkorúak körében növekszik a játékosok száma) esetében is kritikus a fizikai aktivitás motiválása az egészségi és mentális állapot fenntartása érdekében.

A SKILLNOID mindegyikük számára segít a videójátékot és az egészséges életmódot összekapcsolni és megvalósítani – s ezt oly módon teszi, hogy szinte észrevétlenül, tudat alatt motiválja a játékosokat nagyobb fizikai aktivitásra a játékokon belül elérhetővé tett jutalmakkal.


Mindennek különös jelentőséget és aktualitást ad a jelenlegi COVID-19 vírushelyzet. Az elmúlt évben a járványügyi intézkedések és a személyes védekezés olyan bezártságot eredményezett, ami minden érintett számára fizikailag és mentálisan is káros. Itt elsősorban a gyerek- és fiatalkorúakat kell kiemelni, mivel rájuk hangsúlyozottan igaz, hogy az elmúlt 12 hónapban jóval kevesebb időt töltöttek a szabadban és jóval kevesebbet mozogtak, miközben jóval több időt töltöttek a képernyők előtt (gyakran videójátékokkal játszva) mint bármelyik korábbi korcsoport. Emiatt számos kutatás mutat arra, hogy valószínűleg a mostani gyerekgeneráció a legkevésbé fitt és a körükben jellemző legkevésbé a barátokkal közösen a szabadban végzett játék.


A járvány elmúltával a most kialakult szokásokat nehezen lehet majd megváltoztatni – a videojáték mint időtöltés nem fog eltűnni. Emiatt is fontos, hogy az érintettek minden lehetséges módon (így akár pont magán a videójátékokon keresztül) motiválásra és ösztönzésre kerüljenek a fizikai aktivitás, a szabadban eltöltött idő és a sport irányába. A SKILLNOID egy ilyen eszköz.


A SKILLNOID rövid bemutatása


A SKILLNOID nem igényel speciális videójátékokat – a rendszerbe bármelyik meglévő vagy fejlesztés alatt álló játék könnyen illeszthető, függetlenül annak témájától és műfajától. Minden játékban létrehozhatóak és megképezhetőek olyan jutalmak és bónuszok, amelyek a platform használatával megszerezhetők, legyen szó akció-, stratégiai-, sport-, ügyességi- vagy éppen szerepjátékról.


A rendszer független – bármilyen eszközön játszik a felhasználó (PC, játékkonzol, mobileszköz vagy felhő alapú játékmegosztás), a SKILLNOID használható. A termék nem kötődik egyetlen játékfejlesztő stúdióhoz vagy értékesítési csatornához sem, teljesen semleges és minden játékot, játék platformot és szereplőt egyenlően kezel.


A SKILLNOID használata nem igényel erőfeszítést a játékostól - az nemre, korra és fizikai állapotra tekintet nélkül mindenki által igénybe vehető. Amennyiben valaki intenzíven mozog vagy sportol, úgy gyorsabban tudja megszerezni az egyes jutalmakat, ám azok akár a mindennapi tevékenységekkel (séta az iskolába vagy a munkába, bevásárlás, lépcső választása a lift helyett) is összegyűjthetők. A rendszer minden lépést rögzít és gyűjt.


A működéshez a rendszernek a felhasználó aktivitási adataira van szüksége. Ennek érdekében a játékos az általa már jelenleg is használt eszköz (okosóra, fitnesz karkötő, lépésszámláló stb.) vagy a már minden mobilkészüléken megtalálható fitnesz és egészség alkalmazások adatait meg tudja osztani a SKILLNOID-al. Ám ezek hiányában az is elég, ha a játékos egyszerűen csak magánál tartja az okoskészülékét amikor aktív és például a zsebében a telefonnal sétál egyet.

Fontos, hogy a rendszer kizárólag az aktivitási adatokat (lépésszám, elégetett kalória, stb.) figyeli, azaz semmilyen módon nem fogadja és tárolja a felhasználó GPS adatait, nem követi hogy merre mozog és nem rögzíti a szokásait.


A SKILLNOID használata nagyon egyszerű. A játékosnak mindössze egy okostelefonra van szüksége, amelyre telepíti a SKILLNOID alkalmazást. Ezen alkalmazással kell a játékait egyszer összekapcsolnia (ehhez mindössze egy a játékban megjelenített QR kódot kell beolvasni a mobillal), s a rendszer máris működik. Az alkalmazásban látható, hogy az egyes játékokban milyen jutalmak érhetőek el – a telefonos applikációban tud a játékos ezek között választani. Amint egy jutalmat kijelöl, a mozgása onnantól azon célra kerül gyűjtésre. A rendszerben folyamatosan látható, hogy az adott cél eléréséhez mennyi aktivitásra van még szükség. Lehet olyan jutalom, ami már akár 30 perc sétával is megszerezhető, de akár olyan is, amihez több napon keresztül kell intenzíven mozogni. Fontos azonban, hogy minden lépés számít és összeadódik, így bárki képes lehet bármelyik jutalom megszerzésére - legfeljebb kicsit több időbe telik összegyűjteni a szükséges mozgást, ha valaki sétál, mintha nagyobb intenzitású tevékenységet (kosárlabda, futás, kerékpározás, stb.) végezne.


Ahogy összegyűlt a szükséges aktivitás, a felhasználó értesítést kap a mobiltelefonján. Amint legközelebb belép az adott játékba, a jutalom (in-game reward) automatikusan beváltásra és átadásra kerül a részére, azt azonnal használhatja a játékban. Az egyes jutalmak többször is megszerezhetőek és gyűjthetőek, s egyszerre akár több jutalmat is beválthat a játékos. A rendszer önműködő – amennyiben a játékos nem jelöl ki kézzel új célt, úgy a korábbi választásai alapján a SKILLNOID határoz meg új jutalmat, azaz a használó aktivitása soha nem veszik el.


SKILLNOID szlogenek és üzenetek

  • Every step counts – earn loot and stay fit;

  • Improve your wellness together with your in-game capabilities;

  • Make exercise fun;

  • Fit for games, fit for exercise

  • Fit in excercise, strong in games

A rendszer kipróbálható


A SKILLNOID DEMO verziója már bárki által letölthető és használható.

A SKILLNOID applikáció elérhető:

A működés bemutatása érdekében két játék került a rendszerhez illesztésre – ezen játékokkal a SKILLNOID szabadon kipróbálható.


A „Neon Wings: Air Race” egy izgalmas légi verseny játék (elérhető: PC-n), mely az alábbi linkeken tölthető le:


A Neon Wings: Air Race játék elérhető:

A „Thief Piggies” pedig egy mókás lövöldöző játék (elérhető: mobilon), mely az alábbi linken tölthető le:


Háttér információk


A SKILLNOID négy magyar magánszemély ötlete és tulajdona. A rendszer fejlesztését és megvalósítását ezen jogtulajdonosok megbízása alapján a Grepton Informatikai Zrt. (www.grepton.hu) végezte. A megoldás működése felhő alapú, MS Azure rendszeren fut. A SKILLNOID alkalmazás jelenleg Android rendszerű telefonokon érhető el (DEMO), az IOS változat tesztelése már zajlik. A rendszer funkciónak bővítése és újabb játékok beillesztése ugyancsak folyamatban van.


További információ kérhető:

telefon: +36 30 274 1241




Recent Posts

See All

PRESS RELEASE

30/04/2022 SKILLNOID – a bridge between gaming and fitness After over two years of developing and testing, a new platform named “SKILLNOID” was released on 1st of June, 2021. The platform enables its

bottom of page